Open Monumentendagen 2024

sep 14
Erfgoed van IJsselstein

Open Monumentendagen 2024

Zoals ieder jaar in het tweede weekend van september kun je door het hele land gratis  duizenden monumenten bezoeken. De Open Monumentendagen zijn dit jaar op zaterdag 14 en zondag 15 september. Museum IJsselstein organiseert een drietal activiteiten en is dat weekend gratis te bezoeken.  

Activiteit 1: Kleuren in de Kasteeltoren
Natuurlijk is de IJsselsteinse kasteeltoren open voor bezoek. Atelier de Teken-Aar heeft mooie kleurplaten gemaakt: een versie voor kinderen, en een versie voor volwassenen.   Daarnaast kun je in de kasteeltoren een deel van de tentoonstelling Verbonden Stad bekijken: het fotoproject De Pier Zonder Naam van Jules Pablo Janssen, en de korte film Diyar van Moayad Alhariry.  

Details
Wanneer: zaterdag 14 en zondag 15 september, 13.00 - 17.00 uur  
Waar: Kasteeltoren IJsselstein
Voor wie: voor jong en oud. Helaas is het wel zo dat de kasteeltoren niet goed toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn.
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig, de hele middag vrije inloop  
Activiteit 2: Inloopconcerten Trio Piacere

Drie IJsselsteinse muziekvriendinnen geven zaterdagmiddag twee keer een inloopconcert in het museum. Zij spelen oude en nieuwe muziek op de blokfluiten: sopraan, alt, tenor, bas en grootbas en cello. Als je dat niet wilt missen, zorg dan dat je om 15.00 uur of om 16.00 uur aanwezig bent!  
De muziekvriendinnen zijn Annelies Hanemaaijer, Jantine Huizing en Esther Hoeijmakers. Zij oefenen eens per 14 dagen, muziek maken is hun hobby. Zij zijn ambitieus, gaan graag een creatieve uitdaging aan en treden regelmatig op. Muziek uit de middeleeuwen wordt met evenveel enthousiasme gespeeld als muziek uit de 20e eeuw.  

Details

Wanneer: zaterdag 14 september, 15.00 uur en 16.00 uur 
Waar: Museum IJsselstein 
Voor wie: alle leeftijden 
Kosten: gratis 
Aanmelden: niet nodig, vrije inloop 

Activiteit 3: Rondleiding en stadswandeling door tentoonstellingsmaker Yusuf
Het thema van open monumentendag, Onderweg, sluit dit jaar wel heel mooi aan bij de tentoonstelling die momenteel in het museum te zien is: Verbonden Stad. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. En zo is het met steden natuurlijk net zo: geen plek is ooit ‘af’.

Reden voor tentoonstellingsmaker Yusuf om een inhoudelijke rondleiding aan te bieden, inclusief een stadswandeling langs de architecturale hoogstandjes van IJsselstein.  

Allereerst neemt onze tentoonstellingsmaker je mee langs de expositie in het museum en de kasteeltoren. Gaandeweg vertelt hij de achtergrondverhalen bij de kunstwerken en hun connectie met het tentoonstellingsthema.  

Aansluitend maak je met Yusuf - hij heeft een architectuur-achtergrond en geeft ook rondleidingen door Utrecht voor Architectuurcentrum Aorta -  een stadswandeling langs de bijzondere, oude en moderne gebouwen die IJsselstein rijk is.  

Details 
Wanneer: zondag 15 september 14.00 - 16.00 uur  
Startpunt: Museum IJsselstein 
Kosten: €12,50 per deelnemer, exclusief entree museum (gratis tijdens de Open Monumentendagen) en inclusief koffie of thee  
Voor wie: Volwassenen 
Aanmelden: met een e-mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl onder vermelding van Rondleiding. Geef in het bericht ook aan dat je graag op 15 september komt en met hoeveel personen je deelneemt.   

Mocht je zondag 15 september niet kunnen: op vrijdag 20 september is er nog een laatste kans! Tentoonstelling Verbonden Stad is tot en met 29 september te zien.
>