MIJ Podium: Suzanne Manet-Leenhoff, een Nederlandse pianiste in Parijs

MIJ Podium: Suzanne Manet-Leenhoff,
een Nederlandse pianiste in Parijs

Foto's: Theo ter Horst

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Ze verkennen altijd weer de grenzen om bijzondere programma's samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma's gemaakt over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met een historica. Daarnaast hebben ze samengewerkt met dansers, acteurs en vertellers. In het seizoen 2019-2020 spelen ze het programma over de Nederlandse pianiste en zangeres Suzanne Manet-Leenhoff (Delft, 30 oktober 1829 - Parijs, 8 maart 1906).

Suzanne Manet-Leenhoff was een pianiste, zangeres en de echtgenote van de beroemde Franse schilder Édouard Manet. Suzanne groeide op in Zaltbommel, in een artistieke familie. Haar vader, Carolus Antonius Leenhoff, was stadsbeiaardier van Zaltbommel. Een van haar broers was de toen succesvolle beeldhouwer Ferdinand Leenhoff en haar zwager was kunstenaar Joseph Mezzara.

Celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever spelen muziek van o.a. Franz Liszt, haar vader Carolus Leenhoff, bevriende componist Jacques Offenbach, Suzanne's favoriete componisten Richard Wagner en Robert Schumann en van de vader van haar zoon, Gustave-Adolphe Koëlla. Arrangeur Willem van Merwijk heeft speciaal voor Oihana en Lineke mooie arrangementen gemaakt van de muziek van Carolus Leenhoff en Gustave-Adolphe Koëlla.

De musici zullen het programma van toelichting voorzien en afbeeldingen van schilderijen van Manet tonen.

Wanneer: 20 maart 2020,  20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Waar: Museum IJsselstein
Wie: iedereen