MIJ Podium: Frieda!

jun 19
MIJ Podium

Frieda!

MIJ Podium is terug van weggeweest. De IJsselsteinse pianiste Lineke Lever en celliste Oihana Aristizabal Puga spelen vanaf het najaar 2023 hun nieuwe programma Frieda!, in samenwerking met de IJsselsteinse kunstenaar Marieke Gaymans. Dit programma gaat over het muzikale multi-talent Frieda Belinfante (1904-1995). Het bijzondere van dit concept is dat verhaal, muziek en beeld samenkomen in één voorstelling.

Oihana Aristizabal Puga en Lineke Lever | foto: Marieke Gaymans

Wie was Frieda Belinfante?

Frieda Belinfante verklaarde, vlak voor haar dood in 1995, dat ze ‘vijftig jaar te vroeg werd geboren’. Ze was celliste en staat bekend als de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast viel ze op vrouwen, was ze half-Joods en zat ze in het verzet. 

Frieda trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Ze werd – als dochter van een joodse vader – zeer actief in het verzet. Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste vele persoonsbewijzen. Ze vlucht uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aanneemt.

Frieda had onder meer een relatie met componiste Henriette Bosmans. Verder was zij in Nederland bevriend met o.a. kunstenaars Willem Sandberg, Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en Melle Oldeboerrigter, musici Rosa Spier, Hans Schouwman, Sem Dresden en Jo Feltkamp. Velen van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet…

Ze wordt in Amerika een zeer succesvolle dirigente en richt haar eigen orkest op, waarmee ze vele concerten geeft. Daarnaast wordt ze daar een veelgevraagd muziekdocente.

Wat kun je verwachten van de voorstelling?

Tijdens de voorstelling staat alle muziek in dienst van het verhaal over Frieda Belinfante. Oihana en Lineke spelen o.a. muziek van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen Lineke en Oihana haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze ‘sterke vrouw’.

Marieke Gaymans zal live – tijdens het concert – een kunstwerk tot stand brengen, gebaseerd op het leven van Frieda en de muziek die gespeeld wordt.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente IJsselstein.

Meer informatie:

De voorstelling duurt 75 minuten en is zonder pauze.

Data: zondag 29 oktober [heeft plaatsgevonden] en zondag 19 november [UITVERKOCHT], 11.30 - 12.45 uur
Kosten: €15,- per kaartje
Waar: Museum IJsselstein
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Frieda! [aangevuld met de datum]  

>