MIJ Academie: Tweeluik Verwantschap

feb 22

MIJ Academie

Tweeluik Verwantschap

Lezing in twee delen bij het thema van de nieuwe tentoonstelling

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In april staan twee lezingen gepland die aansluiten bij onze nieuwe tentoonstelling over Verwantschap.

Partners in Crime - lezing 1 op 21 april

Men roept wel eens 'soort zoek soort'. Het is opmerkelijk hoeveel echtparen en 'stelletjes' er in de loop van de geschiedenis ontstaan zijn waarbij beiden zich hebben gestort op een artistiek beroep. In deze lezing zullen zij twee aan twee hun acte de présence maken. De duo's komen uit diverse perioden en zijn van diverse pluimage. Van een eigentijdse schrijfster met een regisseur als echtgenoot, een damesstel dat baanbrekend werk verricht op fotografiegebied tot en met een schilderes uit de achttiende eeuw met smachtende aanbidder die op dat moment één der machtigste personen is op haar vakgebied. Kortom: een reis door de tijd en door de kunsten. 

Generatiegevalletjes - lezing 2 op 28 april
Na de eerste lezing rond partners nu een lezing over artistieke talenten in wisselwerking met hun kinderen, kleinkinderen en in een enkel geval zelf de achterkleinkinderen. Soms zal de kroost in de directe voetsporen treden van de ouder(s), zoals dat meisje in Japan met vooral een wereldberoemde vader. Dan weer weet de nakomeling zich op heel ander vlak te presenteren. Wat te denken van een Hollandse schilder wiens zoon één van de grootste kastelen ter wereld zal bouwen? Of van de twee broers waarvan de één in de voetsporen van de vader treedt en de ander, inderdaad, de geheel andere voetsporen van de moeder volgt. Om het nog mooier te maken zullen er ook een paar echtparen uit de eerste lezing in deze lezing weer terugkeren.
Charley Toorop

Charley Toorop | Zelfportret met drie kinderen | 1929 | Groninger Museum

Wanneer: Donderdagen 21 en 28 april om 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €25 per persoon, inclusief koffie/thee (€20 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Verwantschap Tweeluik

>