MIJ Academie: Kunst en cultuur van Inuit volken

apr 07

MIJ Academie

Kunst en cultuur van Inuit volken


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In september volg je een tweeluik over de kunst en cultuur van Inuit volken uit het noordoosten van Canada. 

Het gebied boven de poolcirkel spreekt bij velen tot de verbeelding. Het noorderlicht! De maandenlange winternacht, of - in de zomer - de zon die niet ondergaat. De ijzige kou. Hondensleeën, zeehondenvet. Het wekt, bij bewoners van gematigder streken, een zekere fascinatie dat er mensen leven in deze omstandigheden. 

Inheemse volken in Canada en Groenland gebruiken de overkoepelende term Inuit om zichzelf aan te duiden. Inuit is meervoud van inuk, dat mens of echte mens betekent in het Inuktitut. De volken hebben hun eigen talen, mythen en kunstvormen.   

Met als kader het gebied van noordoost Canada geeft dit tweeluik een overzicht van de diverse culturele uitingen van deze arctische bevolking. Dit loopt van oude culturen van voor Christus tot en met de Inuit-kunst van de 21ste eeuw. Zoals Aldwin het zelf verwoord: 'Het is een spannende ontdekkingsreis om het zelfs van deze ijskoude gebieden warm te krijgen.'

Iyaituk Mattiusi Manukuluk | Three women singing about birds (Qupapuaraapitt Paaniittuapitt Manniait Tungujurtaapitt) | 1996 | antler, caribou; India ink; skin, leather | 33 x 77 x 17,5 cm | © Avataq Cultural Institute

Wanneer: donderdagen 7 en 14 september, 19.30 uur

Wie: volwassenen
Kosten: €25, inclusief koffie/thee (€20 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Inuit

>