Interactieve luisterbeleving door het stiltegebied van IJsselstein

jan 01
Cultuurlandschap

Interactieve luisterbeleving door het stiltegebied van IJsselstein

Bij Museum IJsselstein kun je een fiets- of wandelroute door het stiltegebied van IJsselstein meekrijgen. De interactieve luisterbeleving hoort bij het project mens maakt landschap maakt mens over cultuurlandschap Het Groene Hart. 

Interactieve luisterbeleving

Museum IJsselstein is het start- en eindpunt van een luisterbeleving die je op eigen gelegenheid kunt ondernemen. De route werd ontwikkeld door Arnold Hoogerwerf en Dennis l’ Ami, als vervolg op hun onderzoekstentoonstelling mens maakt landschap maakt mens, die in 2022 bij MIJ de zien was. Daarin stond cultuurlandschap Het Groene Hart centraal, een gebied waaraan ook IJsselstein direct grenst.

Wat kun je verwachten?

De luisterbeleving (30 min. fietsen of 2 uur wandelen) is gebaseerd op gesprekken met kunstenaars en experts over de menselijke omgang met cultuurlandschap in verleden, heden en toekomst. Tegen de achtergrond van soundscapes, opgenomen in diverse stiltegebieden binnen Het Groene Hart, geven zij verschillende genuanceerde perspectieven op de uitdagingen die er momenteel spelen binnen het Nederlandse landschap in het algemeen, en het oercultuurlandschap van Het Groene Hart in het bijzonder.

Net zoals de oude meesters van de landschapsschilderkunst, houden ook deze hedendaagse kunstenaars de luisteraar — al fietsend of wandelend, omringd door het landschap zelf — een spiegel voor en geven stof tot nadenken. Hoe de mens dit landschap heeft gemaakt, maar misschien nog wel interessanter, hoe de omgang met het landschap van Het Groene Hart door de tijden heen ook ons heeft gemaakt en onze identiteit mede heeft bepaald.

En route? 

Waar: Museum IJsselstein is het start- en eindpunt
Wanneer: Tijdens openingstijden (wo t/m zo, 13.00-17.00 uur) kun je bij de balie de route en QR voor de audio ophalen
Belangrijk: neem je fiets of wandelschoenen, smartphone en een koptelefoon / oortjes die je daarop kunt aansluiten mee
Kosten: gratis
Aanmelden: is niet nodig

>