Dansen met de natuur

jul 09

Dansen met de natuur

De natuur zit vol beweging en inspiratie! Danseres en choreograaf Leah Jacob bedacht leuke bewegingsspelletjes voor kinderen die iedereen thuis kan spelen. Onze Reageerman Fedor van Rossem heeft de uitleg geïllustreerd. 
Slakken en sporen

Wat is het langzaamste dier ter wereld? De slak natuurlijk! Terwijl hij beweegt, laat de slak een spoor achter op de grond. Op die manier kunnen we zien waar hij geweest is.

Maak jezelf heel klein en word een slak. Overal waar je gaat laat je een spoor achter. Hoe ziet jouw spoor eruit?

Zoek een partner. Wie van jullie kan het langzaamst bewegen? Doe een langzame race!

Wonderlijk en vreemd

Hoe zou het meest wonderlijk en vreemd dier eruit zien? Je mag van alles bedenken!

Kan het vliegen of kruipt het? Hoeveel poten heeft het? Heeft het tentakels of een staart? Heeft het schubben of veren? Gromt het of piept het?

Verkleed je in de kleuren van je dier. Hoe beweegt het wanneer het op jacht gaat? En als het blij of verliefd is? Zet een vrolijk muziekje op: kan je fantasiedier ook dansen?

Welterusten bloemetjes!

Sommige bloemen, zoals tulpen en krokussen, stoppen zichzelf in bed - net als jij!  's Nachts sluiten ze hun bloemblaadjes. Zo blijven ze warm en houden ze hun stuifmeel droog. Overdag laten ze zichzelf weer zien.

Spreid je armen en benen wijd uit en maak jezelf zo groot als je kunt. Zzzzzzz, tijd om naar bed te gaan! Vouw je armen en benen langzaam naar elkaar toe en sluit als een bloem 's nachts. Vergeet ook niet je hoofd in te steken!

Als de zon opkomt, wordt je bloem wakker en ontvouwt zich weer. Op hoeveel manieren kun jij je ontvouwen?

Knopen van onkruid

Er zijn planten niet welkom in de tuin: onkruid! Sommige onkruiden winden zich rond andere planten totdat ze in een strakke knoop zitten.

Zoek iemand die ook onkruid wil spelen. Samen worden jullie één grote dikke knoop van onkruid. Lukt het om jullie uit elkaar te halen?

Of speel het apart: wie kan zich in de meest moeilijke knoop winden?

Ondersteboven

Vliegen zijn grappige wezens. Ze staan stil op muren en plafonds en je ziet ze nooit vallen of duizelig worden!

Stel je voor dat jij die vlieg bent, ondersteboven op het plafond. Hoeveel omgekeerde posities kun jij als vlieg maken?

Probeer het uit op de grond, naast een muur of in de tuin. Dan vlieg je weg totdat je ergens anders weer landt.

Kietelbijen

Een bij nestelt zich op een bloem. Met haar tong zoekt zij naar nectar. Dat zal erg kriebelig aanvoelen voor de bloem!

Zoek iemand die met je wilt spelen: een van jullie is de bloem en de ander de bij. De bloem sluit zijn ogen en wacht op de bij. Waar zal de bij landen? Op het hoofd van de bloem, op zijn neus, in zijn navel?

De bij moet de bloem kietelen om de nectar te vinden! Dan vliegt ze weg en kietelt een ander gedeelte van de bloem. Hoelang kan de bloem zijn lach inhouden als hij steeds gekieteld wordt?

Verander nu het spel. Een van jullie is een blad (ogen dicht) en de ander een slak. De slak glijdt (met de handpalm) langzaam over het blad in een zigzagpad. De slak vindt allerlei grappige plekken: in de nek van het blad, onder zijn oksels, tussen zijn tenen. Hoe lang kan het blad zijn ogen gesloten houden voordat het de slak afschudt?

Feestelijke bloesems

Het is lente. Op de bomen zitten strakke bruine knoppen op de takken. Dan, op een dag, gaan de knoppen open. Opeens zie je felgroene bladeren. Hoera, het feest kan beginnen!

Maak jezelf zo klein als een knop op een boom. Tel 1, 2, 3 en open dan met een grote sprong! Op hoeveel manieren kun je springen?

Bloemen beginnen ook als knoppen om vervolgens in kleurrijke bloesems uit te barsten. Tel 1, 2, 3 en open met een grote sprong! Verras iedereen met hoe prachtig je bloem eruit ziet!

Versier je bloem in de meest verbazingwekkende kleuren en maak een pose die alleen jij kunt. Wie kan de meest geweldige bloem bedenken?

Heb je leuke foto's of filmpjes van de spelletjes? Mail ze dan naar floor.snijders@museumijsselstein.nl en dan plaatsen we ze hier! 

>