Vervlochten met MIJ


Teenschillers aan het werk in het 'Plantsoen' (ca. 1925). Foto Collectie H.Tersteeg


Historisch vervlochten met MIJ

IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand

1 april – 17 september 2017
 

Van 1 april tot en met 17 september is in Museum IJsselstein (MIJ) de tentoonstelling ‘Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’ te zien. In de tentoonstelling staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Dit eeuwenoude ambacht van het hakken, snijden en schillen van wilgentenen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van IJsselstein.

Griendcultuur
De natte polders rond IJsselstein leenden zich bijzonder goed voor het verbouwen van wilgenhout en aan het eind van de Middeleeuwen ontwikkelde zich in deze streek de zogenaamde griendcultuur. Werken in de grienden is noeste arbeid. De eenjarige wilgentenen worden geschild en gevlochten tot manden en het vierjarige hout verwerkt tot hoepels voor tonnen. Het is een levendige ‘industrie’ die tot na de Tweede Wereldoorlog duurt, wanneer nieuwe materialen en technieken het eeuwenoude ambacht verdringen. De tentoonstelling is in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein tot stand gekomen en brengt de werkwijze en historische context rondom het IJsselsteinse vlechtwerk in beeld.

Opmaat naar de zomertentoonstelling
De tentoonstelling 'Historisch vervlochten met MIJ' is een opmaat naar de zomertentoonstelling ‘Eigentijds vervlochten met MIJ’. In de huidige tentoonstelling staat de historische context van het mandenvlechten centraal. Vanaf 11 juni besteden we aandacht aan de vertaling van dit eeuwenoude ambacht in de moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Uitnodiging opening