maart 2015

Foto links: Fleur Ouwerkerk, Wearable Art/warrior necklace

Het beste uit 2014 van Galerie Pouloeuff

21 maart – 31 mei 2015

Van 21 maart tot 31 mei is in Museum IJsselstein (MIJ) de tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ, het beste uit 2014 van Galerie Pouloeuff’ te zien. Wat is er bij MIJ aan de hand?

Het lijkt wel de filmset van een hedendaags sprookje. In de tentoonstelling zijn veel bijzondere, vervreemdende, mysterieuze, humoristische en vernieuwende werken van aanstormende talenten te zien. De kunstenaars zijn met elkaar verbonden in het vertellen van verhalen. Over liefdesverdriet en over herinneringen, over magische werelden en realistische beelden, met humor en bovenal met veel passie.

Herdenking II, Mathieu Klomp

Deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ’ zijn:

Mathieu Klomp, Bart Eysink Smeets, Lies Arts & Bram van Leeuwenstein, Merel Bekking, Kollektiv plus zwei, Wanda Entjes, Malou Paul, Maryvonne Wellen, Iris Frerichs, Nathalie Duivenvoorden, Natalia Ossef, Jessica Skowroneck, Marcel Brons, Fleur Ouwerkerk, Guy Vording, Merlijn van de Sande, Nicole Kroes, Andrea van de Kolk, Daan de Jong, Stefan Bleekrode en Evelien de Goeij.

Meer weten over de tentoonstelling? Kijk op de website van MIJ.

Opening nieuwe tentoonstelling 'Aanstormend talent bij MIJ'
Foto: Marcel Brons, Kovjor

Museum IJsselstein en Galerie Pouloeuff nodigen je met veel genoegen uit voor de opening van de tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ’ op zaterdag 21 maart 2015.

De tentoonstelling wordt geopend door Ine van der Horn, curator en coördinator bij Galerie Pouloeuff. Er is een muzikaal optreden van zangeres June Fermie. Zij speelt samen met Luuk Janssen op gitaar. Lito Mabjaia speelt bas.

Wanneer: zaterdag 21 maart
Tijd: 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)

Workshop 3D Stadscollage voor volwassenen
Foto: Ketlin van Esschoten, Mixed Media

De workshop 3D Stadscollage voor kinderen was een groot succes. Nu is het de beurt aan de volwassenen. Onder inspirerende begeleiding van beeldend kunstenaar Ketlin van Esschoten ga je met verschillende afval- en restmaterialen aan de slag. Creatief en milieuvriendelijk. Het resultaat zal je verrassen!

Meld je snel aan via reserveren@museumijsselstein.nl want de workshop is bijna vol.

Wanneer: 8 maart 2015
Tijd: 13.30 - 16.00 uur
Kosten: workshop gratis op vertoon van een geldig entreekaartje.

Stadswandeling door historisch IJsselstein
Zondag 15 maart start er bij Museum IJsselstein (MIJ) een verrassende wandeling door de stad. Welke geheimen en spannende  verhalen gaan er schuil achter de prachtige oude gevels en kerken van IJsselstein? Rasverteller Bart Rietveld van de Historische Kring IJsselstein neemt je mee door de binnenstad van IJsselstein. Geen droge opsomming van feiten en kenmerken maar vooral het verhaal achter de gevels en dat van de omgeving. Bart Rietveld laat ons IJsselstein op een bijzondere manier beleven. De generaties met hun geschiedenis trekken aan ons voorbij. Hierna zal IJsselstein nooit meer hetzelfde zijn!

Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 15 maart 2015
Tijd: 14.00 uur bij MIJ

De verhalen achter de kunstwerken
Foto: Kollektiv plus zwei, Bonbon

Wie is A.A.D. en wat doet dat hert daar in de tentoonstelling? Is het servies echt en kun je ervan eten of hoort het thuis in een sprookje? Dit en nog veel meer krijg je te horen tijdens de gratis familierondleidingen door de tentoonstellingen.

Reserveren gewenst via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 27 maart, moederdag 10 mei, 29 mei en 2de pinksterdag 25 mei
Tijd: 14.00 en 15.00 uur
Kosten: gratis op vertoon van een geldig entreekaartje

Tentoonstelling Talentleerlingen Cals College
In samenwerking met het Cals College Nieuwegein vond op 1 maart jl. in het museum de aftrap van het project 'Kunstenaar uit de klas' voor talentleerlingen plaats. Dit wordt vervolgd op 15 maart. Onder leiding van kunstenaar Evelien de Goey ervaren leerlingen hoe het is om als professioneel kunstenaar aan het werk te gaan. Wat komt erbij kijken, hoe kijkt een kritische museumbezoeker naar jouw werk?

Veel van het werk van deze leerlingen blijft doorgaans binnen het schoollokaal. Maar wat gebeurt er buiten de klas? Waar gaat het werk heen, wie ziet het? Met dit project gaan de leerlingen een stapje verder en treden ze naar buiten. Het kunstwerk – dat aan de eisen van een museum moet voldoen – haalt het uiterste uit deze jonge talenten. De kunstwerken worden vanaf 21 maart t/m 12 mei geëxposeerd in de hal van het stadhuis.

Ondertussen op Twitter
Foto: Suzanne (Muta Morphosis, Izmir 2011)

Via Twitter maakten wij onlangs kennis met Suzanne en Mariola, twee kunstliefhebbers uit IJsselstein. Suzanne is een enthousiast blogger en de initiatiefnemer van het project: 'Elke maand een museum', ofwel #EMEM.

Maandelijks bezoekt zij een museum ergens in Nederland. Haar ervaringen beschrijft ze in een blog. Op zondagmiddag 22 februari was MIJ aan de beurt. Wij waren natuurlijk enorm benieuwd naar de bevindingen van de vriendinnen. Dat viel niet tegen. "Een warm onthaal" en "genoten bij MIJ" schreef Mariola op Twitter. Ben je ook benieuwd naar de rest? Het blog van Suzanne is hier te lezen.

Wist je dat.....
  • Je onze nieuwsbrief ook maandelijks in je mailbox kunt krijgen?
  • Het museum van 16 t/m 20 maart gesloten is in verband met de opbouw van de nieuwe tentoonstelling?
  • Kinderen met een museumkaart vanaf 22 maart a.s. een gratis masker kunnen maken bij MIJ?
  • We hele fijne werkplekken hebben in ’t koffiehuis?
  • Er gratis wifi is bij MIJ?