februari 2015

Slim bezig
door Bert Murk
onbezoldigd directeur Museum IJsselstein

Wij van MIJ zijn nu drie jaar op weg om op een SLIMME wijze een nieuw museum te bouwen, en ik mag met veel plezier vaststellen dat wij goed op schema liggen. Ik ben trots op WAT wij hebben bereikt: o.a. de prachtige educatieve- en tentoonstellingsprogramma’s, de gerealiseerde verbouwing, de 'marketingslagkracht', de aankoop van het museumpand met als resultaat de fors gestegen bezoekersaantallen.

Trots
Maar het meest trots ben ik op de wijze HOE wij dit hebben bereikt. Namelijk door de inzet van 85 superenthousiaste MIJ-medewerkers. Wij zijn in staat gebleken het beste in een ieder naar boven te halen, en dat in combinatie met een informele zelfsturende organisatie. In 2015 gaan wij hier vol gas mee door en daarnaast gaan wij veel energie steken om het aantal vrienden van MIJ fors uit te breiden. Ook treffen we voorbereidingen om in 2016 te komen tot aanpassingen in ’t Straatje en de Kasteeltoren.

Missie & visie
Het afgelopen jaar heeft MIJ haar missie & visie verder aangescherpt. MIJ staat voor ‘Het museum dat je omarmt’ en realiseert dit door altijd ‘bijzonder dichtbij’ te zijn. MIJ wil het dichtbije verbijzonderen en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ verleidt en verrijkt. MIJ neemt je mee en laat je ontmoeten. MIJ brengt kunst en cultuur bij elkaar, IJsselstein en de wereld, de meester en de leerling, jong en oud, het grootse en het kleine. MIJ kun je niet anders dan omarmen, zoals MIJ elke bezoeker omarmt.

Gewoon heel bijzonder
Deze prachtige trailer van de tentoonstelling 'De stad in MIJ' van 3XFILM heeft eigenlijk geen nadere toelichting nodig. Kijk en geniet!

Stem op MIJ!
We vroegen jullie in de vorige nieuwsbrief om MIJ te nomineren voor het Leukste uitje van Utrecht. Een verkiezing van de ANWB. En er is massaal gestemd: we zitten bij de tien genomineerden! Een enorme prestatie gezien de 'concurrentie' van alle andere (grote) attracties in de provincie.

De kracht van MIJ
Museum IJsselstein moet zich in deze nieuwe ronde meten met onder andere het Spoorwegmuseum en het Nationaal Militair Museum. De kracht van MIJ is dat elke bezoeker ‘omarmd’ wordt: onze gastheren en -vrouwen ontvangen de bezoekers persoonlijk en geven op verzoek vaak meteen een rondleiding.

Historische binnenstad
Voor verrassende en afwisselende tentoonstellingen met klassieke en hedendaagse kunst moet je bij MIJ zijn. Waar je heel dicht bij de kunst kan komen of zelf kunst kan maken. Daarbij is de historische binnenstad met haar bijzondere monumenten, wisselende MIJ-satellietlocaties en aangename verblijfsmogelijkheden onderdeel van de MIJ-collectie IJsselstein. Deze verbinding maakt Museum IJsselstein, gelegen in de historische binnenstad, het Leukste uitje van de provincie Utrecht.

Stem!
We zijn bijzonder blij met deze nominatie. Vanzelfsprekend willen we iedereen hartelijk bedanken voor het nomineren. En het zou natuurlijk geweldig zijn als we nog een keer op jullie stem mogen rekenen.

Stemmen kan via deze link.

NB: vergeet niet om je stem te bevestigen via de link die je in de mail ontvangt.

Met kinderen filosoferen over kunst
Museum IJsselstein daagt kinderen uit om te filosoferen over kunst. Filosoferen is een prachtige manier om kinderen nieuwsgierig te maken naar kunst. Het is bijzonder hoe gemakkelijk en vanzelfsprekend kinderen met elkaar in gesprek gaan en écht inhoudelijk nadenken over een kunstwerk.

We nodigen JOU dus uit om met MIJ te filosoferen over kunst. Heb jij wel eens een stofzuigerhuis gezien? Ontdek en ervaar dat kunst lang niet zo ingewikkeld is als het soms lijkt. Door met elkaar in gesprek te gaan en kunstwerken te bekijken en te verbinden met jouw eigen ervaringen komt kunst ineens 'bijzonder dichtbij'.

Meer informatie over deze verrassend leuke workshop vind je hier.

Reserveer via reserveren@museumijsselstein.nl

Wanneer: 8 februari 14.30 uur
Wie: kinderen vanaf 6 jaar
Entree: deelname is gratis voor kinderen t/m 12 jaar

Download MIJ!
Achter elk kunstwerk gaat een verhaal schuil dat we willen vertellen. Die verhalen brengen kunst tot leven en verbinden mensen. De verhalen bij de tentoonstelling ‘De Stad in MIJ’ kun jij als bezoeker van het museum vanaf nu op je eigen smartphone beluisteren!

Hoe doe je dat?
Ga naar de Apple- of Google Play Store en download de (gratis) app van izi.TRAVEL op je telefoon. Vervolgens download je de audiogids van de tentoonstelling ‘De Stad in MIJ’. Op het scherm van je telefoon zie je dan de foto’s van alle kunstwerken en door de audiogids af te spelen hoor je het bijbehorende verhaal. Easy!

Online en offline
Je kunt de gids helemaal kosteloos in het museum downloaden, MIJ heeft gratis wifi voor bezoekers. Maar je kunt dit natuurlijk ook thuis of op je hotelkamer doen. De gids is online en offline te beluisteren.

IJsselstein in de schijnwerpers
Foto: Uit in IJsselstein

Uit in IJsselstein organiseert tot en met maart een serie rondleidingen langs de verlichte monumenten in de historische binnenstad van IJsselstein. Wandel mee en geniet van de bijzondere verhalen van een ervaren gids.

Graag vooraf aanmelden bij Uit in IJsselstein via info@uitinijsselstein.nl of bel 030 688 72 73.

Kosten: € 3,50 (tweede persoon gratis op vertoon van een entreekaartje van de tentoonstelling 'De stad in MIJ')
Wanneer: 25 februari 2015 19.30 uur (wandeling start bij de bibliotheek, de Poorter)

Wist je dat.....
Kunstenaar Stefan Bleekrode volop in de belangstelling staat?
Je je hier kunt aanmelden voor de nieuwsbrief?

Goede Vrienden van MIJ gratis toegang hebben?
RTV9 een filmpje van onze workshop 3D-Stadscollage heeft gemaakt?
We het leuk vinden als je ons volgt op Twitter?
En we het ook fijn vinden als je onze Facebookpagina liked?